2.13 Leergeld

Enkele jaren geleden kwam ik op een internetveiling een aardig steentje tegen met mooie lazuriet-kristallen.

Afb. 1: Blauwe lazuriet-kristallen op witte matrix uit Afghanistan.

 

Lazuriet is een belangrijk bestanddeel van lapis lazuli en mede verantwoordelijk voor de mooie diepblauwe kleur van die steen.

Het hoogste bod tot dan toe was 5 euro en zonder er veel bij na te denken bood ik 6 euro. Tot mijn verrassing bleek ik daarmee het winnende bod te hebben uitgebracht.

En pas toen zag ik, dat de verzendkosten vanuit de VS maar liefst 30 euro bedroegen. Oeps!

Maar goed, niets aan te doen,  alle biedingen zijn verplichtend, dus ik moest gewoon dokken. Ik betaalde 36 euro plus een paar dubbeltjes veilingkosten en wachtte op het afleveren van het pakketje.

Na een aantal weken stond DHL aan de deur: ze hadden een pakketje voor me uit de VS en of ik maar even 42,75 euro wilde betalen in verband met invoerrechten. Watblief?

Navraag en speurtochten op internet leverden een aantal inzichten op:

  • De douane controleert niet zelf alle pakketjes van buiten de EU, dit wordt grotendeels aan de vervoerders overgelaten, in dit geval DHL.
  • Het ging hier niet, zoals de koerier aan de deur beweerde, om invoerrechten, maar om BTW.
  • BTW is pas verschuldigd als de waarde van de goederen meer dan 22 euro is.
  • Als er BTW verschuldigd is, dan wordt deze berekend over de waarde van de goederen plus bijkomende kosten (zoals vervoerskosten).
  • De verkoper bleek een waarde van c.a. $ 100 opgegeven te hebben, waardoor DHL 21% BTW in rekening bracht over bijna 130 euro.
  • Volgens de dienstdoende expert van DHL viel dit steentje in de categorie industriële goederen: verf en vernis, op basis van gewijzigde natuurlijke polymeren.
  • De rest van het bedrag bestond uit kosten, die DHL in rekening bracht voor o.a. dit uitmuntende staaltje miskwalificatie.
  • Verder kwam ik er achter dat over ‘verzamelvoorwerpen’ het lage BTW-tarief (toen nog 6%) van toepassing is.

 



Volgens de Belastingdienst zijn verzamelvoorwerpen:

  • postzegels
  • voorwerpen voor zoölogische, botanische, mineralogische, anatomische, historische, archeologische, paleontologische, etnografische of numismatische verzamelingen
  • munten en bankbiljetten
  • historische landkaarten

Opvallend: kunst lijkt te ontbreken


Op basis hiervan wilde ik bezwaar aantekenen. Maar voor ik dat kon doen moest ik eerst bij DHL een machtiging aanvragen, zodat ik namens DHL bezwaar aan kon tekenen bij de douane. Tegen een door DHL genomen beslissing! Curieus.

Na deze hobbel genomen te hebben, heb ik mijn bezwaarschrift verzonden. Enkele weken later kreeg ik van DHL te horen, dat mijn bezwaar gegrond was verklaard en dat ik het BTW-bedrag ad 26,64 euro terug kreeg gestort.

Uiteindelijk heeft het steentje dus gekost: c.a. 6 + 30 + 17 = 53 euro. Want de fee van DHL kreeg ik natuurlijk niet terug. Met dank aan de verkoper, die een veel te hoog bedrag als waarde had opgegeven.

Overigens is dit steentje wat meer waard dan de 6 euro, die het op de veiling opbracht. Ik schat de huidige waarde op zo’n 30 euro, dus de schade valt nog wel mee.

Aangezien we wel vaker aankopen doen buiten de EU is het nog 2 keer voorgekomen, dat we BTW moesten betalen.

De laatste keer was PostNL de vervoerder. We kregen een brief met de vraag wat er in ons pakket zat en wat de waarde was.

Dit allemaal keurig opgegeven en omdat ik de bui al aan zag hangen attendeerde ik de dienstdoende postbode erop, dat volgens artikel zo-en-zoveel het lage BTW-tarief van toepassing was.

Je raadt natuurlijk al hoe PostNL reageerde: men berekende 21% BTW! Vervolgens was er dus toch weer een bezwaarschrift nodig (maar dat is inmiddels al bijna routine), waarna uiteraard het bezwaar gegrond werd verklaard.

UPDATE UPDATE UPDATE

Zie de volgende pagina

UPDATE UPDATE UPDATE


Update

  1. Vanwege de Brexit valt het Verenigd Koninkrijk (minus Noord-Ierland?) inmiddels ook buiten de EU. Blijkbaar is men bij de vervoerders hier erg attent op, want bij het eerste het beste pakje uit Engeland moest ik weer bijbetalen (in eerste instantie uiteraard 21%). Voorlopig ga ik daar maar even niets kopen.
  2. Per 1 juli 2021 is de vrijstelling van BTW voor de eerste 22 euro vervallen. Nu is het niet erg om een paar euro BTW te betalen, maar de afhandelingskosten starten in de praktijk bij 13 euro en dat maakt het in veel gevallen toch wel onaantrekkelijk.
  3. Op deze manier wordt je min of meer gedwongen om alleen nog maar binnen de EU te kopen. Of om naar Engeland te rijden en je auto vol met stenen te gooien. Douanier: Waarom zakt uw auto zo door?                            Ik: Er zijn wat coronakilo’s bijgekomen.

Afb. 2: Deze cartoon van Kim heb ik wat bijgesneden om hem enigszins toepasselijk te maken.