3.09 Aanwinsten apr-jun 2023

Het Stenen Museum Winkeltje in Lichtenvoorde is verhuisd. Het resultaat is een grote, mooie, erg gezellige winkel, met o.a. veel prachtige mineralen. Het is zeker geen 'winkeltje' meer. We hebben natuurlijk meteen toegeslagen.

Het nieuwe adres is: Korte Rapenburgsestraat 7, 7131 DD Lichtenvoorde

Afb. 1: Een enorme celestien geode van een kilo of 10, met binnenin prachtig glinsterende kristallen, die ik helaas niet goed op de foto krijg. Afkomstig uit Madagaskar. 


Ook deze geodes komen van het Stenen Museum Winkeltje. Het blijft fascinerend om te zien hoe Moeder Natuur weer een paar wondertjes in elkaar heeft geknutseld.

 

Afb. 2 (links): Heulandiet geodes met scoleciet-naalden en -vezels uit India.


In 2.18 kwamen we ook al een stukje serpieriet (Ca(Cu,Zn)4(SO4)2(OH)6 · 3H2O) op matrix tegen. Hier wordt het vergezeld van zincowoodwardiet  (voor de liefhebbers:  Zn1-xAlx(OH)2[SO4]x/2 · nH2O). Wat een prachtige kleuren toch weer.

Afb. 3 (rechts): Serpieriet (blauw?) en zincowoodwardiet (licht groen-blauw?) met seleniet op matrix. Gekocht op een internet-veiling en afkomstig uit Griekenland.


In 2.23 kwamen we al een okeniet-geode tegen. Het exemplaar hiernaast is groter, mooier en witter. Laumontiet is een zeoliet, zie ook 2.03.

Afb. 4 (links): Geode met okeniet (de pluizebolletjes) en prehniet (de gladde bolletjes) op een bed van laumontiet. Afkomstig uit India.

 


Afb, 5: Deze gele valentiniet (Sb2O3, antimoonoxide) op matrix heeft de vorm van een anemoon. Het steentje is gemonteerd op een fraai perspex sokkel. Afkomstig uit China.

Afb. 6: Cobalto calciet op een stevig brok matrix. Afkomstig uit de DR Congo.

 

Hierboven links de laatste foto gemaakt met mijn oude telefoon en rechts de eerste gemaakt met de nieuwe. Ik zie niet veel verschil in kwaliteit, eerlijk gezegd.


Afb. 7: Maar liefst 5 vlammen van paraiba-kwarts. En dan heeft mijn vrouw er ook nog 2 weggegeven.

Afb. 8: Op de mineralen- en fossielenmarkt in Doetinchem kochten we dit unieke stuk bij de kraam van Jalla Stones (zie ook 2.27). Een forse agaat-geode met een doorsnede van c.a. 15 cm, vol met spirit-kwarts.

 

Vivianiet (Fe2+3(PO4)2 · 8H2O) is kort na het ontstaan kleurloos. Door blootstelling aan licht worden de Fe2+-ionen echter omgezet in Fe3+-ionen, waardoor de kristallen donkerder worden. Uiteindelijk wordt de vivianiet dan zo donker, dat het op morion gaat lijken. Zie ook 2.20 afb. 13. Donker bewaren dus! (Bron: Wikipedia)

Afb. 9: Een vlam van aventurijn, een groene kwarts.

Afb. 10: Een cluster groene en blauwe vivianiet-kristallen, afkomstig uit Brazilië. In de praktijk bestaat dit dus uit een mengsel van ijzer(II)- en ijzer(III)-ionen.


Afb. 11: Natuurlijk of niet, dat is de vraag bij dit fraaie stuk citrien van zo'n 2 kg. Bij navraag gaf de verkoper aan, dat hij dacht, dat het gebrand was. Hoewel zijn veilingtekst toch eerder de indruk wekte dat het om natuurlijke citrien gaat. Afkomstig uit Brazilië.

Afb. 12: Een cluster kwartskristallen op matrix.

 

Afb. 14 (rechts): Een sculptuur van gepolijst versteend hout met een gewicht van c.a. 1,5 kg. Afkomstig uit Madagaskar. Versteend hout is zeer betaalbaar, terwijl de kleuren en de structuren vaak prachtig zijn

Afb. 13: Wat heeft zeiringiet (aragoniet gekleurd door aurichalciet) toch vaak een prachtige kleur.


Zoals wel vaker op vakantie geweest naar de Hunsrück, de streek ten zuiden van de Moezel, met als belangrijke stad Idar-Oberstein (zie ook 2.04). We waren te laat voor de Mineralenbeurs, die in mei werd gehouden. En de mineralenmarkt op het pleintje in Idar lijkt een zachte dood gestorven.

In Oberstein heeft men naast het reeds in 2.04 genoemde Mineralienmuseum ook een 'Mineralien Erlebniswelt'. Vooral leuk voor kinderen, die daar in een (nep-)grot steentjes kunnen zoeken. De winkel is echter ook voor volwassenen leuk. Vergeleken met andere winkels zijn de daar verkrijgbare sieraden spotgoedkoop. Gelukkig hebben we er ook nog een paar stenen weg kunnen slepen.

 

 

Afb.15 (onder): Een prachtige cluster van helder bergkristal met enorm veel kristalpunten. Waarschijnlijk afkomstig uit Brazilië.

Afb. 16: Ons verkocht als psilomelane, afkomstig uit Duitsland. Volgens de IMA is dit een verouderde groepsnaam voor 'mangaanoxides'.  Volgens de Nederlandse Wikipedia gaat het hierbij echter om romanèchiet ((Ba,H2O)2(Mn4+,Mn3+)5O10). Zie ook 2.22.


Tenslotte nog 5 steentjes, gekocht bij een Poolse verkoper op eBay. Steentjes, want ze zijn niet erg groot. Maar stuk voor stuk erg mooi!

Afb.17: De kleur van groene seleniet wordt veroorzaakt door insluitsels van herbertsmithiet (Cu3Zn(OH)6Cl2). Afkomstig uit Polen.

Afb. 18: Natuurlijke (hoop ik) chalcanthiet op matrix uit Polen. In dat land wordt ook veel man-made chalcanthiet geproduceerd.

Afb. 19: Heel klein, maar toch ook heel erg fraai. 'Egeltjes' van aragoniet, afkomstig uit Spanje.

Afb. 20: Een fraai stukje zinkiet, (ZnO, zinkoxide), ook al afkomstig uit Polen. De oranjebruine kleur wordt veroorzaakt door mangaan. (Zn,Mn)O is daarom wellicht een betere formule. Zoals eerder aangegeven een van mijn favorieten. Helaas is dit geen natuurlijk stuk, maar volgens de verkoper ontstaan in de schoorsteen van een smelterij. Ook wordt er tegenwoordig zinkiet in het lab gemaakt. Natuurlijke zinkiet wordt eigenlijk alleen in de VS gevonden.

Afb. 21:  Zwart kristallen cassiteriet (SnO2, tinoxide) op matrix, afkomstig uit Portugal. Zoals wel meer eenvoudige oxides wordt ook deze niet vaak aangeboden.