3.11 Aanwinsten okt-dec 2023

Lichtpuntje uit Heerle had in het verleden weinig zeoliet en apofylliet, maar intussen hebben ze een vaste leverancier van dit materiaal.

Mijn vrouw kocht er een drietal geodes, waarbij  het moedergesteente is gebruikt om een standaard van de maken. Handig en leuk om te zien.

 

Afb. 2 (rechts) en 3 (rechtsonder): Geodes met glinsterende doorzichtige apofylliet, grijzige chalcedoon en oranje stilbiet. Bij het exemplaar rechts is de foto van boven genomen, waardoor de standaard niet goed zichtbaaar is. Afkomstig uit India.

 

Afb. 1 (onder): Geode met apofylliet en chalcedoon. De stilbiet ontbreekt hier dus. Afkomstig uit India.


Onder het motto 'straks zijn ze weg' nog maar 3 apofylliet-geodes aangeschaft. Deze zijn zonder stilbiet. Het prachtige glinsteren van de kristallen is door mij helaas niet goed op foto vast te leggen.

Afb. 4 (boven), 6 (rechtsboven) en 7 (rechts): Apofylliet-geodes op een natuurlijke voet. Afkomstig uit India.

Afb. 5: Een grappig amethist-bolletje met een doorsnede van c.a. 7 cm. Is de 'alpinopet' van bergkristal of van calciet?


Afb. 8: Geslepen en gepolijste blauwe calciet hadden we al in de vorm van een bol (zie 2.14, afb.5). Hier een flink stuk ruwe blauwe calciet, afkomstig uit Mexico.

Afb. 10: Een enorme paars-groene fluorietbol met een doorsnede van 15 cm en een gewicht van bijna 5,5 kg. Afkomstig uit China.

 

Lapis lazuli is duur en was dat al in de tijd van Vermeer en Rembrandt (zie 2.21). De bol hiernaast is een absoluut topstuk: 15 cm in doorsnee, een gewicht van tegen de 8 kg en met een prachtige donkerblauwe kleur, doorsneden door laagjes pyriet en calciet. Nevenstaande foto doet hem echt te kort. Toen ik deze op een veiling won zat blijkbaar iedereen te slapen, want ik kocht hem voor c.a. de helft van de gangbare prijs. Soms heb je geluk.

De in 2.21 afgebeelde bol is ook een beauty, maar toch wel een flink stuk kleiner dan deze.

 

Afb. 9 (links): Een schitterende bol van lapis lazuli, afkomstig uit Afghanistan.


Afb. 10: Bothryodale talk uit Italië. De groene kleur wordt veroorzaakt door chroom of aluminium.

En soms moet je onverwacht wat dieper in de buidel tasten, dan je van te voren dacht. Aan de andere kant ook weer niet zo vreemd, want talk wordt maar heel weinig aangeboden. En dan heeft dit stukje ook nog eens een mooie groene kleur.

Talk zijn we ooit tegengekomen in 1.01, in de hardheids-schaal van Friedrich Mohs, waar dit fylosilicaat als allerzachtse mineraal wordt aangemerkt. Het is een kleimineraal, behorende tot de smectiet-groep.


Wat zit er in talkpoeder?

Talkpoeder is gemaakt van vermalen talk. Talk is een mineraal,  dat in de natuur voorkomt. Talk neemt vocht op, vermindert de wrijving en werkt verkoelend. Producenten voegen naast talk vaak ook oliën, zinkoxide, vaseline of geurstoffen  toe. Oliën, zinkoxide en vaseline verzachten de huid. Oliën en geurstoffen geven het talkpoeder een fijne geur.

(Bron: www.waarzitwatin.nl)


Afb. 12: Een mooi glinsterende plak seleniet.

 

Afb. 11 (links): Calciet met fantomen uit Marokko. Het mineraal is 25 cm hoog en 20 cm breed en ziet eruit als een gebergte. Wordt verkocht onder de commerciële naam Stellar Beam.


Afb. 13a: Agaatbol met aan de binnenkant bergkristal, afkomstig uit Indonesië.

Afb. 14: Stukjes 'gesuikerde', heel licht roze kwarts, ook al uit Marokko.

Afb. 13b: Detail van de foto links. Naast een aantal grote kristallen is de holte gevuld met een gigantisch aantal piepkleine kristalletjes.

Afb. 15: Ook dit is calciet uit Marokko, die onder de naam Stellar Beam verkocht. Opvallend is de 'vettige' uitstraling.


Afb. 16: We hadden al een paar stukjes vivianiet van enkele centimeters, maar toen kwamen we dit stuk, met een breedte van maar liefst 47 cm, tegen bij Lichtpuntje in Heerle. Op beurzen, verkoop- en veilingsites heb ik nog nooit iets gezien, dat hier ook maar in de verste verte op lijkt. Afkomstig uit Brazilië.

 

Af. 17 (rechts): Een gouden calcietbol van zo'n 3 kg, ook gekocht bij Lichtpuntje. Vanwege de hoge transparantie op zijn allermooist als er zonlicht op valt. Maar ook met weinig licht is het alsof de bol dit opvangt en weer uitstraalt. Heel bijzonder. Afkomstig uit China.

 

Dat was het voor 2023. Hoe gaat het verder in 2024? Ik verwacht wat betreft de aankopen minder kwantiteit en meer kwaliteit. Dat moet ook wel, want er ontstaat inmiddels toch wel een ruimteprobleem. En als je mooie dingen koopt, dan wil je ze ook (laten) zien.